Tilaus

Henkilönsuojaimet / opasvihko, työnantajaversio

Oikean henkilönsuojaimen valinta ja käytön opastaminen työntekijälle voi äkkiseltään kuulostaa helpolta hommalta. Vaan ei ole jo pelkästään siksi, että erilaisia vaaroja ja niiltä suojaavia suojaimia on melkomoinen liuta. Siksi on mielestämme epärehellistä olettaa, että työnantajan edustajat olisivat paitsi alansa osaajia, myös suojainasiantuntijoita.

Henkilönsuojainohjeen työnantajaversiossa avataan suojainten ominaisuuksien, valinnan ja käytön opastamisen saloja selkokielelle.


Henkilönsuojain suojaa vain, kun sitä käytetään. Työnantaja vastaa, että jokainen työntekijä käyttää työn edellyttämiä suojaimia. Jokaiselle esihenkilölle nämä lienevät tuttuja juttuja. Vaan mitäs teet, kun työntekijä ei toistuvista huomautuksista huolimatta käytäkään niitä välineitä, joita hänen pitäisi?
 
Välinpitämättömyyttä yleisempi syy suojaimen käyttämättömyyteen on se, ettei suojainta voi käyttää joko lainkaan tai kunnolla. Suojaimesta voi aiheutua vaaraa, kuten huurtuvat suojalasit aiheuttavat kompastumisvaaraa. Tai suojain voi olla erittäin epämukava, kuten nenän verille hiertävä hengityksensuojain. Tai se voi vaikeuttaa työn sujumista, kuten toisiinsa sotkeutuvat putoamissuojainten köydet.
 
Yli- tai alimitoitettu suojausteho ei kumpikaan ole hyvä. Liian tehokas kuulonsuojain haittaa varoitusäänten kuulemista tai haittaa kommunikointia. Liian alhaisen luokituksen viiltosuojakäsine tai suojalasi aiheuttaa – noh, kyllä te tiedätte…
 
Henkilönsuojaimen työnantajaversion avulla pystyt välttämään ’jatkuvat väännöt’ ja hankkimaan laakista sopivan suojausluokan suojaimen. Lisäksi pystyt opettamaan ja perustelemaan suojaimen käytön tärkeyden työntekijöille. Ja mikä parasta: kaikki tämä puristettu tiiviiksi kuin vitamiinitabletti, sivuja vain n. 20.

Scroll to Top